Narrow your search

Library

Arteveldehogeschool (47)

Hogeschool Gent (27)

KU Leuven (9)

KBR (8)

UGent (5)

ULiège (3)

Vlaams Parlement (3)

CaGeWeB (2)

Odisee (2)

ULB (2)

More...

Resource type

dissertation (82)

book (6)


Language

Dutch (75)

English (5)

Multiple languages (2)


Year
From To Submit

2020 (1)

2019 (2)

2018 (2)

2017 (3)

2016 (2)

More...
Listing 1 - 10 of 82 << page
of 9
>>
Sort by

Dissertation
Het condoomgebruik van jongeren in de omgeving van Plettenberg Bay
Authors: --- --- --- ---
Year: 2008 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Zuid-Afrika is onlosmakelijk verbonden met de hiv/aidsproblematiek en de impact van dezeproblematiek is enorm. Elke dag stijgt het aantal hiv-geïnfecteerden, waarbij seksueel contact de grootste besmettingsvorm is, en bovendien sterven er ook elke dag mensen aan de gevolgen van aids. Vermits het condoom de enige beschermingsvorm is voor overdracht via seksueel contact werden er dan ook stappen ondernomen om het gebruik ervan bij de bevolking te doen toenemen. Het doel van mijn onderzoek is te achterhalen of jongeren in de omgeving van Plettenberg Bay daadwerkelijk een condoom gebruiken en na te gaan wat de redenen zijn voor dit al dan niet condoomgebruik. Conclusies: Ondanks het feit dat condooms in Zuid-Afrika gratis ter beschikking worden gesteld en jongeren over voldoende kennis beschikken met betrekking tot hiv/aids en condooms, ligt het effectief condoomgebruik van de jongeren relatief laag. Slechts 60% van de seksueelactieve jongeren gebruikt immers altijd een condoom.De redenen die naar voren kwamen bij de jongeren die geen condooms gebruiken, waren het feit dat je condoomgebruik niet op voorhand kan plannen en dat het alles behalve romantisch en leuk is. Bovendien associeerden veel van deze jongeren condoomgebruik met hiv/aids en ontrouw. Ook de verschillen tussen de geslachten kwamen naar voren als oorzaak voor het niet gebruiken van condooms. Dit leidt er toe dat mannen geen condooms willen gebruiken en vrouwen niet in staat zijn deze te eisen. Als laatste werd een stabiele relatie gegeven als reden voor het niet gebruiken van condooms. Waarom zou men immers een condoom moeten gebruiken indien men slechts met één persoon seksueel actief is.Natuurlijk zijn er naast de redenen die deze jongeren aangaven nog andere redenen bekend voor het niet gebruiken van condooms. Enkele van deze redenen zijn een gebrek aan vaardigheden, de misvatting dat condooms net hiv/aids verspreiden of dat condooms toch niet 100% veilig zijn.De redenen die naar voren kwamen om wel condooms te gebruiken hadden in feite allemaal te maken met bescherming. Dit zowel tegen hiv/aids-infecties als tegen ongewenste zwangerschappen.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Het implementeren van een structureel vormingsaanbod binnen een dagcentrum in Zuid-Afrika

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Thobela centre is een Afrikaanse voorziening, wat impliceert dat hun visie en werking uiteraard beïnvloed is door de maatschappelijke opvattingen met betrekking tot mensen met een beperking. De beeldvorming die ze hanteren bepaalt in sterke mate de hulpverlening. In Afrika gaat men er van uit dat personen met een verstandelijke beperking stagneren in hun ontwikkeling en dus niet in staat zijn om nog te leren. Deze visie verschilt in grote mate van onze Westerse visie waar begrippen zoals: "kwaliteit van leven", "emancipatie', 'inclusie', ... centraal staan. Vanuit deze probleemstelling distilleerde in vervolgens mijn doelstelling en mijn project.De hoofddoelstelling bij de uitwerking van mijn project is:Door het aanbieden van een vormingsaanbod de ‘kwaliteit van bestaan’ van de cliënten bevorderenVorming valt onder de vierde dimensie die Shalock aangeeft als persoonlijke ontplooiing. Om hier actief aan te werken wordt het vormingsaanbod, vertrekkende vanuit de hulpvraag en de interesses van de cliënten, opgesplitst in drie grote luiken:1)ADL-activiteiten 2)Lichaamsbeweging3)EducatieVanuit ieder luik komen twee vormingen aan bod, met telkens specifiek vooropgestelde doelstellingen die bijdragen tot de persoonlijke ontwikkeling van de cliënt.Een achterliggende doelstelling, die hieruit voortvloeit, is dat door het introduceren van een vormingsaanbod aangetoond wordt dat personen met een beperking ook personen in ontwikkeling zijn. Op die manier leert men de persoon met een beperking ook zien als een persoon met mogelijkheden en niet alleen met een beperking. Conclusies (vervolg1): k per sonen in ontwikkeling zijn.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Hoe kan het opzetten van een activiteitenprogramma de kwaliteit van leven stimuleren voor kinderen met een beperking in een school in Zuid-Afrika
Authors: --- --- --- ---
Year: 2009 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: “Hoe kan ik kwaliteit van leven stimuleren door het opzetten van een activiteitenprogramma in een school in Zuid-Afrika voor kinderen met een beperking?” Dit is de hoofdvraag waarmee ik aan de slag ging. Na de eerste week stage kon ik al snel zien dat de kinderen veel vrije momenten hadden en dat deze ingevuld konden worden door minstens 1 wekelijkse activiteit. Voor de uitvoering van mijn afstudeerproject werkte ik met de klas voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Er zitten kinderen met een licht tot matig verstandelijke beperking, kinderen met een fysieke beperking en kinderen met een auditieve beperking. Door al deze verschillende beperkingen is het voor de leerkracht vaak moeilijk om elk kind de nodige ondersteuning te bieden. Sommige kinderen krijgen er niet de ondersteuning die ze nodig hebben, anderen worden dan weer te weinig gestimuleerd in hun mogelijkheden. Daarom probeerde ik tijdens de activiteiten zoveel mogelijk rekening te houden met wat de kinderen zelf willen en kunnen. Ik probeerde hen te stimuleren in hun mogelijkheden om op deze manier hun kwaliteit van leven te stimuleren. Door de leerkracht telkens te betrekken in de activiteit wou ik een soort van bewustwordingsproces op gang zetten. Op deze manier wou ik de leerkracht een aanzet geven om later zelf aan de slag te gaan met activiteiten waarbinnen alle kinderen hun mogelijkheden gestimuleerd worden. Conclusies: Wanneer ik terugkijk op alle activiteiten en op het volledige activiteitenprogramma kan ik vooral vaststellen dat de kinderen er plezier aan beleefd hebben. Dit was ook een van mijn voornaamste doelstellingen. Iets leuk vinden of ergens plezier aan beleven draagt in grote mate bij tot een persoon zijn of haar kwaliteit van leven. Persoonlijke ontwikkeling, sociaal welbevinden, zelfbepaling, fysiek welzijn en emotioneel welbevinden zijn allemaal kerndimensies van een kwaliteitvol leven. Met deze dimensies in mijn achterhoofd stelde ik per activiteit een aantal doelstellingen op. Hierbij stond vooral het sturen op talenten en mogelijkheden centraal. Ik gaf de kinderen de ruimte om te experimenteren, om te leren uit hun fouten, stimuleerde hen door het geven van positieve feedback. Gaandeweg zag ik, vooral bij de aanvankelijk meer teruggetrokken kinderen viel dit op, dat ze meer gingen geloven in zichzelf. Ik kon dit vooral afleiden uit het feit dat ze veel meer durfden proberen. Door de activiteiten leerden de kinderen zichzelf op een andere manier kennen. Ze leerden dat ook zij kunnen bijleren.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Creatief met verf.
Authors: --- --- --- ---
Year: 2010 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: De leerkracht heeft tijdens de drie maanden coaching heel wat bijgeleerd. Eerst en vooral heb ik ervaren dat ze nu beter de noden en behoeften van de kinderen inziet. Ze opteert er zelf voor de kinderen te laten samenwerken zodat ze elkaar kunnen helpen waar nodig. In het begin van de sessies was de leerkracht zeer resultaatgericht. Hoewel drie maanden te weinig zijn om haar visie hierop helemaal te veranderen, heeft ze deze kijk gedeeltelijk aangepast. Zo vindt ze het nu belangrijk dat de kinderen zelf mogen deelnemen aan de activiteit, ook al is het resultaat niet mooi. Complimenten geven en andere vormen van positieve feedback, paste de leerkracht zo goed als nooit toe. Ik legde op dit item enorm veel nadruk zodat ook zij dit zou leren toepassen. Ook leerde ze door middel van de coaching zelf omgaan met de problemen in de klas. Algemeen kan ik besluiten dat het coachingsproces een positief effect heeft teweeg gebracht bij de leerkracht. Conclusies: De leerkracht heeft tijdens de drie maanden coaching heel wat bijgeleerd. Eerst en vooral heb ik ervaren dat ze nu beter de noden en behoeften van de kinderen inziet. Ze opteert er zelf voor de kinderen te laten samenwerken zodat ze elkaar kunnen helpen waar nodig. In het begin van de sessies was de leerkracht zeer resultaatgericht. Hoewel drie maanden te weinig zijn om haar visie hierop helemaal te veranderen, heeft ze deze kijk gedeeltelijk aangepast. Zo vindt ze het nu belangrijk dat de kinderen zelf mogen deelnemen aan de activiteit, ook al is het resultaat niet mooi. Complimenten geven en andere vormen van positieve feedback, paste de leerkracht zo goed als nooit toe. Ik legde op dit item enorm veel nadruk zodat ook zij dit zou leren toepassen. Ook leerde ze door middel van de coaching zelf omgaan met de problemen in de klas. Algemeen kan ik besluiten dat het coachingsproces een positief effect heeft teweeg gebracht bij de leerkracht.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
In alle stilte en met niets dan alleen maar met de macht van de muziek bij een schooltje in Zuid-Afrika.
Authors: --- --- --- ---
Year: 2010 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Doorheen de coaching was er een proces van gelijkwaardigheid tussen de leerkracht en mij. De leerkracht werd doorheen het project er zich van bewust dat je bij het geven van muzieklessen veel vaardigheden van de kinderen kunt bevorderen. Zo leerde ze doelstellingen opstellen voor de aanvang van de muziekles, vervolgens leerde ze dat het belangrijk is om gebruik te maken van visualisaties, variatie aan te bieden doorheen één les, met waardeloos materiaal muziek maken, herhaling in te bouwen, ... Tot slot leerde ze gebruik maken van een checklist om de bereikte doelstellingen na te gaan. Voor de start van mijn project bestond de muziekles enkel uit liedjes zingen. Na afloop van mijn project maakt de leerkracht goede en onderbouwde muzieklessen waardoor er verschillende vaardigheden van de kinderen bevorderd worden. Ze zorgt steeds voor structuur, herhaling, variaties,… Om de leerkracht te stimuleren om dit handelen voort te zetten, ontwierp ik een muziekboek met allerhande tips en liedjes die ze kan gebruiken voor het maken van een muziekles. Conclusies: Doorheen de coaching was er een proces van gelijkwaardigheid tussen de leerkracht en mij. De leerkracht werd doorheen het project er zich van bewust dat je bij het geven van muzieklessen veel vaardigheden van de kinderen kunt bevorderen. Zo leerde ze doelstellingen opstellen voor de aanvang van de muziekles, vervolgens leerde ze dat het belangrijk is om gebruik te maken van visualisaties, variatie aan te bieden doorheen één les, met waardeloos materiaal muziek maken, herhaling in te bouwen, ... Tot slot leerde ze gebruik maken van een checklist om de bereikte doelstellingen na te gaan. Voor de start van mijn project bestond de muziekles enkel uit liedjes zingen. Na afloop van mijn project maakt de leerkracht goede en onderbouwde muzieklessen waardoor er verschillende vaardigheden van de kinderen bevorderd worden. Ze zorgt steeds voor structuur, herhaling, variaties,… Om de leerkracht te stimuleren om dit handelen voort te zetten, ontwierp ik een muziekboek met allerhande tips en liedjes die ze kan gebruiken voor het maken van een muziekles.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Persoonlijke hygiëne: het aanleren van hygiënische vaardigheden aan personen met een verstandelijke beperking in een dagcentrum in Zuid-Afrika.
Authors: --- --- --- ---
Year: 2011 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Doorheen deze stage heb ik een aantal sessies gegeven rond de verschillende thema's binnen het concept 'hygiëne'. Ik heb gebruik gemaakt van heel gevarieerde werkvormen zoals muzische vaardigheden, uitstappen, groepsgesprekken, praktische uitvoeringen, etc. Ik heb gemerkt dat de cliënten bewuster omgingen met hygiëne. De technieken die ze in de sessies aangeleerd hebben gekregn, probeerden ze toe te passen in het dagelijkse leven. Bij dit project heb ik ook de begeleidster betrokken en dit wierp zijn vruchten af. Ook zij werd zich meer bewust van het belang van een goede hygiëne. Ze zette de cliënten ook aan om de technieken op een correcte manier toe te passen. Conclusies: Doorheen deze stage heb ik een aantal sessies gegeven rond de verschillende thema's binnen het concept 'hygiëne'. Ik heb gebruik gemaakt van heel gevarieerde werkvormen zoals muzische vaardigheden, uitstappen, groepsgesprekken, praktische uitvoeringen, etc. Ik heb gemerkt dat de cliënten bewuster omgingen met hygiëne. De technieken die ze in de sessies aangeleerd hebben gekregn, probeerden ze toe te passen in het dagelijkse leven. Bij dit project heb ik ook de begeleidster betrokken en dit wierp zijn vruchten af. Ook zij werd zich meer bewust van het belang van een goede hygiëne. Ze zette de cliënten ook aan om de technieken op een correcte manier toe te passen.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Handen wassen, tanden poetsen, juf hoe moet dat?

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Om een antwoord te kunnen bieden op mijn probleemstelling verdiepte ik mij in de literatuur geschreven door verschillende auteurs. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de methodieken visualisatie, muziek, spel en beeld bijdragen tot het stimuleren van de vaardigheden rond hygiëne en zelfredzaamheid. De visualisaties ondersteunden mijn communicatie waardoor mijn boodschap duidelijker was tegenover de kinderen. De methodieken muziek, spel en beeld zorgden enerzijds voor de stimulatie en anderzijds voor de motivatie bij de kinderen. Ik heb aan het einde van mijn stage de doelstelling van mijn project bereikt. Ik heb een meerwaarde geboden aan de stageplaats door de kinderen verschillende vaardigheden aan te leren. Eveneens de leerkrachten hebben geleerd hoe ze de vaardigheden moeten overbrengen naar de kinderen. Conclusies: Om een antwoord te kunnen bieden op mijn probleemstelling verdiepte ik mij in de literatuur geschreven door verschillende auteurs. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de methodieken visualisatie, muziek, spel en beeld bijdragen tot het stimuleren van de vaardigheden rond hygiëne en zelfredzaamheid. De visualisaties ondersteunden mijn communicatie waardoor mijn boodschap duidelijker was tegenover de kinderen. De methodieken muziek, spel en beeld zorgden enerzijds voor de stimulatie en anderzijds voor de motivatie bij de kinderen. Ik heb aan het einde van mijn stage de doelstelling van mijn project bereikt. Ik heb een meerwaarde geboden aan de stageplaats door de kinderen verschillende vaardigheden aan te leren. Eveneens de leerkrachten hebben geleerd hoe ze de vaardigheden moeten overbrengen naar de kinderen.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Etsose Batjha Project.
Authors: --- --- ---
Year: 2011 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Mangaung en Gent zijn zustersteden. Ze wisselen informatie uit en werken samen aanprojecten. De lage scholingsgraad en werkloosheid bij jongeren zijn een groot probleem inZuid-Afrika. Het jeugddepartement van Mangaung en de stad Gent willen met “Etsose BatjhaProject” jongeren een extra kans geven om zich te scholen als schrijnwerkers en zo een jobte vinden in de sector.Er werd een uitgebreid business- en financieel plan opgesteld en een theoretische uitzettingvan de workshop gemaakt. Verder werd een beschrijving opgesteld van de mensen die nuthebben voor het project. Tenslotte werden de veranderingen sinds Wout Vandamme & NielsLiégeois, twee studenten die in het najaar 2010 stage liepen in Mangaung Municipality Zuid-Afrika, opgelijst.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Income Generating Projects Ondersteunen van workshops voor personen met een beperking Zuid-Afrika.
Authors: --- --- ---
Year: 2006 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Income Generating Projects zijn workshops waarmee een belangrijk inkomen voor een dagcentrum in Zuid-Afrika zou vergaard moeten worden. Deze projecten, workshops verlopen echter zeer moeizaam bij de Zuid-Afrikaanse dagcentra voor personen met een beperking. Het afstudeerproject stelt als hoofddoel deze Income Generating Projects te ondersteunen en te optimaliseren. Daarnaast probeer ik het systeem, het beleid omtrent IGP kritisch te evalueren. Ik wil ook een kritische visie op de samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika meegeven. Conclusies: De ondersteuning van deze workshops verliep niet van een leien dakje. Vaak was mijn handelen niet afgestemd op de noden van het team en van het centrum. Enkele culturele aspecten maakten het ook moeilijk om de verandering die ik voor ogen had te realiseren. Die gehoopte verandering kwam uit een Westerse invalshoek, de cursussen van Feniks Unite. Naarmate de stage in Zuid-Afrika vorderde begon ik mij steeds meer bedenkingen te maken bij deze invalshoek. Hetgeen als waarheid wordt beschouwd in Vlaanderen ( of breder: het Westen), geldt daarom nog niet in Zuid-Afrika. Ik vind het algemeen moeilijk om de effecten van mijn handelen in te schatten. Ik denk dat vooral mijn dagelijkse ondersteuning in de workshops zijn (tijdelijk) nut heeft gehad. Het principe van IGP vind ik vrij utopisch. Ik vind het niet echt realistisch om via zo een Income Generating Project bijna de gehele werking van zo een dagcentrum te financieren. De samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika heeft voor mij vooral betekenis in verband met de cursussen van Feniks Unite. Zoals ik hoger zei zijn deze vanuit een Westers perspectief geschreven, samen met het soms moeilijke Engels kan dit bij de Zuid-Afrikaanse caregivers voor moeilijkheden omtrent implementatie van de stof zorgen.

Keywords

Zuid-Afrika


Dissertation
Kansarmoede bij minderheden.
Authors: --- --- ---
Year: 2006 Publisher: Gent : [s.n.],

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: Minderheden, overal ter wereld, hebben het moeilijker om te profiteren van de welvaart van hun samenleving. Vergelijking tussen Zuid-Afrika en Gent. Conclusies: Zowel de zwarte en gekleurde gemeenschap in Zuid-Afrika als de Turkse gemeenschap in Gent worden op vele vlakken sociaal benadeeld.

Keywords

Zuid-Afrika

Listing 1 - 10 of 82 << page
of 9
>>
Sort by